Pagina's

Recepten



Frambozen ricotta taart



Het recept:

200g bloem
100g ijskoude boter
1 1/2  el suiker of agave siroop
2 of 3 el ijskoud water
250ml slagroom
250ml ricotta
33g custardpoeder
33g suiker of agave siroop
500g frambozen
25g boter
2 el agave siroop of suiker

Zeef de bloem boven een kom. Voeg de ijskoude boter toe in blokjes en meng dit met de mixer tot een kruimelig deeg. Voeg de suiker en het water toe en kneed het deeg tot een bal. Leg het deeg verpakt in plasticfolie ongeveer een half uur in de koelkast. 
Verwarm de oven voor tot 190 °C.
Rol het deeg dun uit en bekleed hiermee een ingevette vorm van ongeveer 24cm doorsnede. Leg op het deeg bakpapier en keramische korrels zodat het deeg bij het afbakken niet omhoog komt. Je kan ook bijv. bonen gebruiken. Bak net zolang tot het deeg goudbruin wordt. Het laatste stukje kan je ook zonder bakpapier en korrels bakken.
Maak ondertussen de custard klaar. Doe de room (hou een beetje apart om het custardpoeder en de suiker in te mengen) en de ricotta in een pannetje en breng aan de kook. Meng als de room en ricotta koken het custardmengsel erdoor onder voortdurend roeren. Na enkele min. pruttelen, mag de pan van het vuur. Roer de custard af en toe goed door.
Haal het deeg voor de bodem uit de oven en verwijder indien nog nodig het bakpapier en de korrels. Giet de custard over de bodem. Laat nu alles afkoelen.
Als alles lauwwarm is doe dan een deel van de frambozen ( de mooiste bewaar je om de taart mee af te maken) in een steelpannetje bij de gesmolten boter. Voeg het zoetmiddel toe en laat alles kort koken. De frambozen worden zacht en vallen wat uit elkaar.
Giet de frambozen over de taart en verdeel de hele frambozen over de taart. Laat alles afkoelen. 
De taart kan zowel lauwwarm als koud gegeten worden.


Blueberry cheesecake


Het recept:

250g ricotta
250g volle kwark
4 eieren, eigeel en eiwit gesplitst
150g amandelmeel
1 tl vanille aroma of vanillepoeder (in de biowinkel verkrijgbaar)
100g agave siroop of ahorn siroop
2 el zelfrijzend bakmeel of bloem met 1 tl wijnsteenpoeder
300g bosbessen
50g agave sirop of ahorn siroop
eventueel 2 blaadjes gelatine

Verwarm de oven voor op 160 °C.
Doe de ricotta en de kwark in een schaal. 
Voeg de agave siroop of de ahorn siroop toe, de vanille en van de vier eieren het eigeel. 
Meng alles goed door elkaar tot het een mooi glad beslag is. 
Voeg het amandelmeel toe en het meel met het wijnsteenpoeder.
Meng het geheel tot een glad deeg.
Bekleed een vorm van ongeveer 22cm doorsnede met bakpapier en giet het beslag hierin. 
Zet de taart in de oven en laat de taart ongeveer 40 min. bakken. 
Laat hem voorzichtig afkoelen in de oven, eventueel met een klein kiertje. Hij zakt echter makkelijk in.
Ondertussen giet je het zoetmiddel in een pannetje en doe daarbij de helft van de bosbessen. Laat ze wat inkoken tot het een wat dikker jamachtig papje is geworden.
Voeg eventueel 2 blaadjes gelatine toe, kijk hierbij goed op de verpakking voor de gebruiksaanwijzing.
Laat het bosbessen mengsel afkoelen om het vervolgens op de taart te gieten.
Bestrooi daarna met de rest van de bosbessen en laat de taart verder afkoelen in de koelkast.
Een echte zomerse lekkernij!


Tomaten courgetten quiche


Recept:


250g bloem/meel

4g droge gist

120ml lauwwarm water

1 tl zout

1 grote courgette

250g cherrytomaatjes

2 tenen knoflook

1 el olijfolie 
3 eieren 
125ml room
peper en zout naar smaak
2 el meel/bloem
1 bol mozzarella
1 handje geraspte pittige kaas

Doe het meel in de kom en maak er een kuiltje in. 
Strooi het zout om het kuiltje en de gist in het kuiltje. 
Meng de gist met wat van het water en een beetje meel tot een papje. Als er belletjes op verschijnen, meestal na enkele min. kun je de rest van het water toevoegen en het deeg kneden tot een soepel deeg. 
Laat het even onder een vochtige handdoek op een warme plek rusten.
Warm in een pan de olie op en doe er de in schijven of stukken gesneden courgette in. 
Pers de knoflook uit in de pan en laat het geheel onder af en toe roeren op matig vuur even garen, beetgaar of net ervoor.
Meng in een maatbeker de eieren, room, zout en peper en klop alles tot een mooi geheel. Voeg de het meel toe en klop alles nogmaals goed door.
Rol het deeg uit en bekleed hiermee de ingevette vorm (ongeveer 24cm doorsnede).
Verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de gekookte courgette en knoflook op de bodem. 
Verspreid de in tweeën gesneden cherrytomaatjes over de courgette.
Giet nu het ei-room mengsel over de groenten. 
Versier de taart met stukken mozzarella en strooi hier een handvol geraspte kaas overheen.
Zet de groententaart in de oven voor ongeveer 25 min. tot hij mooi goudbruin en stevig is geworden.


Rozijnenwafeltjes


Recept:

Ongeveer 30-40 wafeltjes
500g bloem of volkoren meel
250g zachte boter/margarine
3 eieren
een handje geweekte rozijnen
100g rietsuiker, dadelstroop of ahorn siroop
2 tl bakpoeder of wijnsteenpoeder

Mix de boter en het zoetmiddel met de mixer.
Voeg één voor één de eieren toe en mix ze goed door het boter mengsel.
Voeg de bloem, het wijnsteenpoeder en de rozijnen toe.
Meng en kneed alles goed tot je een vrij stevig deeg krijgt.
Warm je wafelijzer op en smeer het in met wat zonnebloemolie.
Schep steeds een flinke tl beslag op de linker -en rechter kant van het ijzer. Je bakt dus twee wafeltjes tegelijk.
Deze wafeltjes gaan tijdens ons vieruurtje altijd als warme broodjes.


Pruimentaart




Recept:

Voor het deeg:
175g zachte boter
150g bloem
100g havermout
25g suiker of agave siroop

Voor de vulling:
3 eieren
200g kwark
75g crème fraîche
75g suiker of agave siroop
1 el custardpoeder

De pruimen:
400g pruimen, doormidden gesneden en ontpit
30g boter
2 el suiker of ahorn siroop
1 tl kardemompoeder
3 el geschaafde amandelen

Verwarm de oven voor op 175 °C.
Doe de zachte boter en het zoetmiddel in een kom en mix het geheel wit en romig.
Roer de bloem en de havermout erdoor.
Druk het deeg uit in een bakvorm.
Bak de bodem blind ongeveer 20 min. in het midden van de oven. Tot hij goudbruin is.
Maak ondertussen de vulling.
Doe de kwark, de crème fraîche en de eieren in een kom. Roer alles goed door elkaar met een garde of mixer.
Voeg het zoetmiddel toe en de custard en mix alles goed door elkaar.
Smelt de boter in een koekenpan, voeg het zoetmiddel toe en de kardemom.
Leg de pruimen met de gesneden kant naar onderen in de pan. Laat gedurende 5 min. sudderen.
Vul de gebakken taartbodem met het kwarkmengsel.
Leg daarin de pruimen met de gesneden kant naar boven. Je kan eventueel wat van de boter met kardemom eroverheen gieten. 
Strooi de geschaafde amandelen over de taart.
Bak de taart nu non ongeveer 30 min. tot hij mooi goudbruin is.


Worteltjestaart


Worteltjestaart

Recept:

150g kokosbloesemsuiker of rietsuiker (oerzoet is hier ook lekker)
175ml zonnebloemolie
3 bananen of 3 eieren
250g meel
1 1/2 tl baksoda
1 tl kardemompoeder
1 1/2 tl kaneel
mespunt zout
100ml rijstmelk of melk
een hand gehakte walnoten
20g amandelschaafsel
50g rozijnen
400g geraspte wortel

Voor de topping: (deze is niet echt nodig maar wel heel lekker en fris)
200ml crème fraîche (300ml als je een flinke laag wilt)
2 el kokosbloesemsuiker of rietsuiker
1/2 tl geraspte citroen

Verwarm de oven voor op 150 °C.
Mix het zoetmiddel, de olie en de bananen of eieren gedurende een min. of 3 met de mixer tot een romig mengsel.
Zeef de bloem en de baksoda door het oliemengsel. 
Voeg de kruiden toe en het zout en meng dit goed door het deeg.
Voeg de rijstmelk toe.
Nu mogen de noten en rozijnen door het deeg worden gemengd.
Als laatste voegen we de geraspte wortels toe en mengen het deeg goed.
Doe het deeg in een ingevette en met bloem bestoven bakvorm.
Zet de taart in de oven voor ongeveer 50 min.
Kijk met een prikker of hij echt gaar is in het midden.
Laat de taart afkoelen.
Maak ondertussen de topping. 
Voeg bij de crème fraîche het zoetmiddel en de citroenrasp toe.
Als de taart is afgekoeld kan je hem bestrijken met de topping.


Chocoladetaart:



Recept:
(Gebaseerd op een recept uit Trish Deseine)

Voor de taart:
250g boter
300g pure chocolade
5 eieren
150g ahornsiroop, rietsuiker, kokosbloesemsuiker 
90g bloem
1 1/2 el wijnsteenpoeder, bakpoeder

Voor de chocolademousse:
(recept van Jamie Oliver, in zijn recept doet hij er ook Amaretto in)
125g pure chocolade
35g boter
175ml slagroom
1 flink ei
1 el honing

250g aardbeien
200ml slagroom

Verwarm de oven voor op 200 C.
Verwarm de boter en de chocolade au bain-marie tot ze gesmolten zijn.
Klop de eieren en het zoetmiddel tot een dik, bleekgeel mengsel.
Voeg langzaam de bloem en het bakpoeder toe.
Voeg nu de gesmolten boter en chocolade toe en meng ze goed maar voorzichtig met elkaar.
Bak de taart in ongeveer 30 min. gaar. In het midden mag de taart zacht blijven.
Laat hem afkoelen en haal daarna de vorm eraf.

Smelt nu de chocolade en de boter voor de chocolademousse au bain-marie.
Klop de slagroom stijf in een kom, maar zo dat er zachte puntjes op blijven staan.
Klop in een andere kom de eieren en de honing tot een luchtige massa.
Spatel hier de slagroom door en daarna de chocolade. Doe dit heel voorzichtig zodat je niet teveel lucht verliest.
Zet de kom in de koelkast en laat de chocolademousse opstijven. Hij heeft ongeveer 5 uurtjes nodig. Een hele nacht is nog beter.

De taart zakt bij het afkoelen een beetje in.
Als hij is afgekoeld kan je daarin en op de bovenkant de chocolademousse smeren.
Versier de taart van binnen naar buiten met halve aardbeien.
Klop de slagroom stijf en doe in een spuitzak.
Spuit aan de rand steeds chocoladetoefjes en eentje in het midden.
Je mag natuurlijk ook zelf weten hoe je hem wil versieren.


Amandelkoekskes:



Recept:
(Voor ongeveer 60 koekjes)
180g zachte boter
125g ahornsiroop of kokosbloesemsuiker
rasp van 1 citroen
200g bloem
3 eieren
75g geschaafde amandelen

Verwarm de oven voor op 175 C.
Klop de boter, het zoetmiddel en de citroenrasp tot een licht en zijdezacht, romig mengsel.
Voeg nu de bloem toe en mix deze erdoor.
Mix daarna een voor een de eieren door het deeg.
Doe het deeg in een spuitzak met een brede punt.
Spuit het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier. 
Spuit strepen van ongeveer 8 cm. Niet dicht op elkaar.
Strooi het amandelschaafsel erover.
Bak ze in de oven gaar in ongeveer 6 min.


Hazelnoottaart:



Recept:

4 grote eieren, gesplitst in eiwitten en dooiers
200g palmsuiker
200g gemalen hazelnoten
1 tl vanille extract

Verwarm de oven voor op 180'C. 
Vet een bakvorm in.
Rooster tijdens het maken van het deeg de hazenoten, zo'n tien min.Klop de eigelen met de palmsuiker bleek en romig en roer het vanille extract erdoor.
Klop de eiwitten stijf en vouw ze door de dooiermassa. 
Vouw daarna de hazelnoten erdoor.
Giet het beslag in de vorm en bak de cake 40 - 45 minuten in de voorverwarmde oven.


Granola van havervlokken en Quinoa:


Deze week heb ik voor het eerst zelf Granola gemaakt. Heerlijk was het. Hij is gebaseerd op het recept uit het Voedselzandloper Kookboek.

Recept:

100g havermout
50g gemengde quinoa
50g havervlokken
25g pompoenpitten
20g zonnebloempitten
20g lijnzaad
75g hazelnoten en amandelen
40g rozijnen
60g dadels
75g aangelengd appeldiksap
2 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de havermout, de gemengde quinoa, de havervlokken, pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, hazelnoten en amandelen in een kom. 
Voeg het appeldiksap toe en de olijfolie en meng alles goed door elkaar.
Doe de granola op een met bakpapier bekleedde bakplaat  en zet hem ongeveer 15 min. in de oven.
Het mengsel moet goudbruin worden en ietsje krokant.
Tussendoor af en toe met een lepel door elkaar mengen.
Haal uit de oven en laat afkoelen.
Meng als laatste de rozijnen en de in stukjes gesneden dadel erdoor.

Hij is erg lekker met vers fruit en wat rijstmelk of alleen vers fruit.


Kastanjepannenkoekjes:


Recept:

65g kastanjemeel
35g amandelmeel
30g havermout
20g boekweitmeel
2 eieren
snufje zout
ongeveer 400ml rijstmelk
optioneel: 1 geplette banaan

Doe de droge bestanddelen in een kom. Voeg de eieren toe en wat van de rijstmelk. Roer alles goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje de rijstmelk toe. Ik maakte een beslag wat vrij dik is, niet zo vloeibaar als beslag van "gewone" pannenkoeken. Als je ze wilt bakken met banaan, voeg dan nu de geplette banaan toe en roer alles nog eens goed door elkaar.
Bak de pannenkoeken in wat zonnebloemolie of olijfolie. 
Genieten maar!


Driekoningencake:


Recept:

150g amandelmeel
100g havermeel (havermout in de keukenmachine fijn gemalen)
25g havermout
1 1/2 tl wijnsteenpoeder
3 eieren
100ml zonnebloem olie of kokosolie
75g palmsuiker
100ml amandelmelk
2 handen geweekte rozijnen
3 noten, voor de 3 koningen

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe het zoetmiddel, de eieren en de olie in een kom en mix dit tot een luchtige romige massa.
Voeg het amandelmeel, het havermeel, de havermout en het wijsteenpoeder toe en mix dit door het beslag.
Voeg de amandelmelk en de rozijnen toe en meng dit goed door het deeg.
Vet een bakvorm in en bestuif hem met meel.
Giet het beslag in de bakvorm en laat de noten er op verschillende plaatsen in glijden en wegzakken.
Plaats de cake in de oven.
Bak de cake goudbruin, hij is gaar wanneer het prikkertje er droog uitkomt. Zo'n 25 min. tot 30 min.


Rosti van pastinaak:

Recept:

2 pastinaken
3 eiwitten
1 eierdooier
een flinke hand pittige, oude geitenkaas
zout
peper
olijfolie om in te bakken

Rasp de pastinaken grof.
Rasp de kaas en meng deze door de geraspte pastinaak.
Meng ook de eierdooier door het pastinaak mengsel.
Klop de eiwitten stijf en spatel deze door de pastinaak.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Verhit de olie in de pan en leg steeds drie hoopjes pastinaak mengsel in de pan. Bak ze aan beide kanten goudbruin.


Soesjes met anijsroom:


Recept:
(ongeveer 40 soesjes)

250ml water
100g boter
150g bloem
15g suiker
4 eieren
snufje zout
500ml slagroom
1/4 doosje gestampte muisjes

Verwarm de oven voor op 200 C.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
Doe het water en de boter in een pannetje, samen met de suiker en het zout.
Breng het net aan de kook, en haal dan van het vuur af.
Doe de bloem er een allemaal in en meng met een houten lepel.
Zet het daarna weer op het vuur en roer tot het vanzelf loslaat van de zijkanten. Het is nu een soort bal, het deeg.
Haal van het vuur en laat het deeg afkoelen.
Wanneer het handwarm is voeg dan een voor een de eieren toe. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige ei volledig in het deeg is opgenomen. Dat betekent flink roeren en geduld.
Spuit dan het deeg met een spuitzak op de bakplaat bekleed met bakpapier. Hoopjes ter grote van een walnoot. Je kan dit ook met een theelepel doen.
Zet in de oven gedurende ongeveer 20 min. Ze moeten goudbruin van leur zijn en ongeveer dubbel zo hoog als toen ze er in gingen.
Terwijl de soesjes afkoelen op een rooster maak je de anijsroom.
Klop de room samen met de gestampte muisjes flink stevig. Geen boter.
Als de soesjes helemaal zijn afgekoeld maak je met een scherp mesje een kruisje in de onderkant. 
Doe de anijsroom in een spuitzak met een fijn mondje en spuit de room in ieder soesje.
Het lekkerst zijn ze wanneer ze uit de koelkast komen en lekker fris en koud zijn.


Kerststol:



Recept:

500g bloem
1 bakje wijnsteenpoeder
100g suiker 
1 pakje vanillesuiker 
snufje zout
4 druppels amandelaroma
1tl citroenrasp
1 mespunt gemalen kardemom
1 mespunt nootmuskaat
2 eieren
175g koude boter
125g krenten
125g rozijnen
100g cranberry's
250g kwark
150g gemalen amandelen
100g sukade
125g gemengde gehakte noten
100g gesmolten boter
50g poedersuiker

Verwarm de oven voor op 200°C.
Doe de bloem in een grote kom en meng hem met het wijnsteenpoeder. 
Maak in het midden een kuiltje.
Week ondertussen de krenten, rozijnen en cranberry's in kokend water en laat ze daarna uitlekken.
Doe daarin de suiker, de vanille en het zout.
Daarna, het amandelaroma, de citroenrasp, de kardemom, nootmuskaat, de eieren en de boter.
Meng alles een beetje met elkaar. 
Voeg daarna de krenten, rozijnen, cranberry's en de kwark toe. 
Maak een deegje van dit alles.
Voeg daarna de gemalen amandelen, de gehakte noten en de sukade toe. 
Kneed alles tot een soepel, ietwat kleverig deeg.


Bak de Kerststol op 160°C tot 180°C. Ongeveer 50 tot 60 min.
Hij is gaar als je de prikker er droog uithaalt. 
Hij wordt makkelijk bruin, het is goed om hem wat langer te bakken op 160°C i.p.v. van snel op 180°C.
Direct na het bakken overgieten met de gesmolten boter en bestrooien met de poedersuiker.

Tip:
Hij is ook heel lekker met spijs erin. Die kan je in de biowinkel kopen met of zonder suiker of zelf maken met amandelen, ei en zoetmiddel.


Bisschopswijn:

Bisschopswijn; voor mij de ultieme Sinterklaas drank, maar eigenlijk te lekker om niet daarna ook nog te drinken, dus maak ik hem vaak vanaf Sinterklaas tot en met Kerst. Hij ruikt ook echt super lekker.

Recept:

1l druivensap
1 kaneelstokje
1 tl kardemom of drie kardemompeultjes
1 mandarijn of sinaasappel
10 kruidnagels
3 el ahornsiroop
3dl water

Doe het water in een pannetje. 
Leg daarin het kaneelstokje, de kardemom en de mandarijn of sinaasappel met daarin geprikt de 10 kruidnagels.
Voeg de ahornsiroop toe.
Breng het geheel tegen de kook aan, maar laat het niet koken want dan wordt het bitter.
Laat dit gedurende minimaal 3 uur trekken op een laag vuur, maar niet laten koken.
Voeg het druivensap toe. Laat het geheel nog even verder trekken.
Haal voor het serveren de kruiden en de mandarijn eruit.



Speculaascake:

Speculaascake met amandele
Recept:

125g boter
125g oerzoet of kokosbloesemsuiker
3 eieren
1tl kaneel
1 tl piment
1 tl nootmuskaat
1/2 tl gemalen kruidnagel
1/4 tl kardemom
1/2 tl gemberpoeder
300g bloem
1 tl wijnsteenpoeder
100ml melk, rijstmelk of amandelmelk
1 handje geschaafde amandelen
1 handje hele amandelen grof gehakt

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Mix de boter met het oerzoet en de eieren.
Voeg de kruiden en de gehakte noten toe en mix ze goed door het botermengsel.
Voeg de bloem en het wijnsteenpoeder toe en roer alles tot een deeg. Voeg voorzichtig de melk toe roer het geheel tot een zacht smeuïg deeg.
Doe het deeg in een ingevette bakvorm en strooi hier de geschaafde amandelen overheen.
Zet de cake in de oven voor ongeveer 20-30 min. 
Hij is gaar als je prikker schoon blijft.












1 opmerking:

  1. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.be . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to
    your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen