Pagina's

zondag 13 april 2014

Taartjes bakken

Terwijl ik iedere gelegenheid aangrijp om te bakken en veel aan het uitproberen ben, wel suiker, geen suiker, kokosbloesemsuiker enz. wordt er door de kinderen ook bijna dagelijks gebakken. Is het niet in hun huisje dan wel in de zandbak of in de hut in de heg.



Rein bakte deze twee pronkstukken en versierde ze. Ik ben de trotse moeder en kreeg ze geschonken.




Chocoladetaart met gekarameliseerde pitten en noten

Recept:
(voor een taartvorm van 24 cm doorsnede)

4 eieren
100g dadelstroop
150g amandelmeel
50g cacao
30g gesmolten kokosolie
1 handje gehakte amandelen
1 handje gehakte hazelnoten
1/2 hand gehakte walnoten
1/2 hand pompoenpitten
1/2 hand zonnebloempitten
1 hand dadels in ringen gesneden
50g of een flinke scheut dadelstroop

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Doe de eieren in een kom en mix ze tot een bleek en luchtig mengsel.
Voeg terwijl de mixer draait beetje bij beetje de dadelstroop toe.
Schep voorzichtig het amandelmeel door het eimengsel.
Zeef de cacao boven het eimengsel en vouw dit door het beslag.
Voeg de gesmolten kokosolie toe en roer deze er voorzichtig doorheen.
Schep het beslag in een ingevette vorm en zet in de oven.
Hij is klaar als de prikker er droog uit komt.

Maak ondertussen in een koekenpan de gekarameliseerde pitten en noten.
Rooster de pitten en noten even in een warme oven van 180 °C.
Doe een flinke scheut dadelstroop in een koekenpan en verhit deze. 
Voeg hierbij de pitten en noten en de dadelringen.
Blijf roeren en laat even doorkoken.
Verdeel het notenmengsel over de bovenkant van de taart en laat afkoelen.

Een heerlijke krokante touch bij een luchtige chocoladetaart. Mijn moeder zei: "Zo wil ik mijn chocoladenotentaart altijd eten, dit is wat ik bedoel." Een groter compliment kon ik niet krijgen natuurlijk.




Suiker -en zuivelvrije rozijnenwafeltjes

Recept:
(voor 30 wafeltjes)

75 gram kokosolie
3/4 dl rijstmelk
2 eieren
75 gram palmsuiker
1 uitgeschraapt vanillestokje
400 gram bloem

1 tl wijnsteenpoeder
mespuntje zout
100 gram rozijnen

Smelt de kokosolie op een laag vuur.
Voeg de rijstmelk toe en laat het afkoelen. 
Wel de rozijnen in kokend water. 
Klop het ei met de palmsuiker en de vanille tot een dikke creme. 
Voeg al kloppend het meel, het zout en het kokosoliemengsel erdoor totdat het een gladde massa is. 
Roer de rozijnen er door en bak de wafels met het wafelijzer. 
Voor je het weet heb je er geen meer over!
Ze zijn niet erg lang houdbaar, ze worden na enkele dagen wat droog.

Fijne week toegewenst!
Marilke Jorinde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten