Pagina's

zondag 8 december 2013

Advent, de Goedheiligman en tijd voor ons alleen...


Stil nu, stil nu, maak nu geen gerucht.
Stil nu, stil nu, 't ruist al door de lucht.
't Wonder komt heel zachtjes aan, 
't Kerstkind wil naar binnen gaan.
Stil nu, stil nu, maak nu geen gerucht.

Afgelopen weekend maakten de kinderen en ik de adventskrans. Iedere zondag mag er een nieuwe kaars aangestoken worden tot zo alle vier branden. En dan, dan is het bijna Kerstmis. Iedere dag steken we de kaars(en) aan tijdens het eten. De kinderen kijken hier steeds naar uit en als ik in de drukte, of haast, het wel eens vergeet wordt ik daar keurig op gewezen. Ik maak de krans niet vanuit een Christelijk geloof of gebruik. Ik ben er wel mee opgegroeid en vind het een mooi beeld om in de steeds donkerdere en kortere winterdagen iedere week weer wat meer licht te ontsteken. Ook is het een mooi beeld om af te tellen naar Kerst. Bovendien geurt hij heerlijk in huis, een stukje tuin bij ons binnen.


Nu ik toch zo lekker bezig was ben ik maar meteen door gegaan en maakte ik een krans voor aan de voordeur, een tikje vroeg maar ik was zo heerlijk bezig dat het maar gewoon zo was. Met de snoeischaar in mijn zak ging ik op pad. Hier in de buurt groeit namelijk prachtige hulst, zoals je kan zien in mijn krans! Daar heb ik stiekem wat takjes van afgeknipt voor eigen gebruik. Ik ben er helemaal blij mee.

Toen werd het ook nog Sinterklaas. Dat is vervolgens ook de reden dat ik niets heb geschreven, ik wilde wel heel erg graag, maar was te druk met naaien, bakken en cadeautjes inpakken. Vandaar dat het nu een beetje een ratjetoe is van onderwerpen. Maar gelukkig komt alles nu weer in een rustiger vaarwater.


Vorig jaar bakte ik voor het eerst een Pietje met de kinderen. Het versieren deden zij. Dit jaar hadden ze het er al weken over, dus deden we het maar weer. Ik ben normaal gesproken helemaal niet van de gekleurde marsepein, ik bak er nooit mee, maar voor Piet maak ik een uitzondering. Het is een gewone zelfgebakken simpele cake. 
Voor het hoofd nam ik een kleine bakvorm, doorsnede 10cm. 
Voor de kraag, de hoed en de veer een bakvorm doorsnede 22cm. 
Het hoofd heb ik doormidden gesneden en besmeerd met jam. Daarna de bovenkant er weer op en chocolade ganache er over heen (100g pure chocola, een klontje boter, 40g ongeveer, alles au bain marie laten smelten en even laten afkoelen). 
De kraag en de hoed zijn allebei ongeveer een halve taart, met een stukje uitgesneden voor de veer. De kraan is wat korter dan de hoed. Leg alles aan elkaar en beplak met marsepein, of besmeer met twee kleuren chocola. De pepernoten zijn leuk voor het haar.

Bij ons komen Sinterklaas en Zwarte Piet in de nacht van 5 op 6 december. 
's Ochtends als we dan beneden komen staat alles uitgestald.
Wat waren de kinderen verrukt met hun cadeautjes. De gemaakte clownsbroeken hebben ze de hele ochtend aangehad. Of ze nu dokter waren of met de ridders en het kasteel speelden, maakte niet uit. 



De prachtige winkel gemaakt door Sint en Piet werd met gejuich en enthousiasme ontvangen en onze kleine Rein bleef maar alles in en uitladen. Iedereen kreeg de hele ochtend broodjes en koekjes uit gedeeld. 
De poppendraagdoek van Elke werd overal mee naartoe gedragen en om de beurt mochten de poppen er in.
Sint en Piet zaten moe maar voldaan aan het ontbijt en genoten van hun kinderen die daar zo heerlijk zaten te spelen.


R. en ik zijn dit weekend er even heerlijk tussenuit geweest in het prachtige Zuid-Limburg. We logeerden in Wittem, bezochten Valkenburg, wandelden door Gulpen en de prachtige natuur daar en gingen tot slot ook noch even langs Aken.
In Valkenburg wilden we graag naar de Kerstmarkt gaan. Die zou daar prachtig zijn zo in de grotten. De grotten waren ook mooi, en stemmig versierd. De Kerstmarkt was een aanfluiting. Heel weinig Kerst gerelateerde dingen. Een soort Braderie met goedkoop en lelijk spul. Zeker niet de moeite waard om naartoe te gaan, tenzij je daarvan houdt natuurlijk.

Wat je al niet tegen komt op een wandeling...
De wandeling was heerlijk! Door en over de heuvels van het Limburgse landschap. God wat is het daar mooi! En wat een grote boerderijen en landerijen. Door de modder en de lege koeien en schapen weilanden baanden we ons een weg. De route die we van het hotel hadden meegekregen was overigens erg goed beschreven, zeer duidelijk. 

Gewoon mooi, zoals die druppels daar liggen te schitteren op dat blad.
Af en toe waanden we ons in het landschap waar de The Lord of de Rings zich afspeelt. De beekjes kabbelden vrolijk en helder langs ons pad, de mist stak zo nu en dan op...
Goed, je leest het al we hebben een heerlijke tijd gehad zo samen.





De Kerstmarkt in Aken was wel leuk om doorheen te lopen, hele mooie spullen werden er verkocht, veel handwerk. Dus mocht je van Kerstmarkten houden of denken ik zou er wel eens eentje willen bezoeken, ga dan vooral niet naar Valkenburg maar rijdt zo'n 20km verder naar Aken. De stad zelf is ook behoorlijk de moeite waard om te bezoeken.

Bisschopswijn; voor mij de ultieme Sinterklaas drank, maar eigenlijk te lekker om niet daarna ook nog te drinken, dus maak ik hem vaak vanaf Sinterklaas tot en met Kerst. Hij ruikt ook echt super lekker.

Recept:

1l druivensap
1 kaneelstokje
1 tl kardemom of drie kardemompeultjes
1 mandarijn of sinaasappel
10 kruidnagels
3 el ahornsiroop
3dl water

Doe het water in een pannetje. 
Leg daarin het kaneelstokje, de kardemom en de mandarijn of sinaasappel met daarin geprikt de 10 kruidnagels.
Voeg de ahornsiroop toe.
Breng het geheel tegen de kook aan, maar laat het niet koken want dan wordt het bitter.
Laat dit gedurende minimaal 3 uur trekken op een laag vuur, maar niet laten koken.
Voeg het druivensap toe. Laat het geheel nog even verder trekken.
Haal voor het serveren de kruiden en de mandarijn eruit.

Fijne week,
Nog twee te gaan en dan is het alweer Kerstvakantie!
Marilke Jorinde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten