Pagina's

maandag 6 januari 2014

Luchtig lekker

Voor nieuwjaarsdag maakte ik soesjes gevuld met anijsroom. Je kan dat soms hebben dat je ineens ergens heel erg veel zin in hebt. Dat had ik met soesjes. Het toetje was al geregeld, en al mijn voorbereidingen waren klaar, ja dan kan ik het gewoonweg niet laten!
Hier het recept, wat wat mij betreft niet kan mislukken, en echt overheerlijk is.



Recept:
(ongeveer 40 soesjes)

250ml water
100g boter
150g bloem
15g suiker
4 eieren
snufje zout
500ml slagroom
1/4 doosje gestampte muisjes

Verwarm de oven voor op 200 C.
Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
Doe het water en de boter in een pannetje, samen met de suiker en het zout.
Breng het net aan de kook, en haal dan van het vuur af.
Doe de bloem er een allemaal in en meng met een houten lepel.
Zet het daarna weer op het vuur en roer tot het vanzelf loslaat van de zijkanten. Het is nu een soort bal, het deeg.
Haal van het vuur en laat het deeg afkoelen.
Wanneer het handwarm is voeg dan een voor een de eieren toe. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige ei volledig in het deeg is opgenomen. Dat betekent flink roeren en geduld.
Spuit dan het deeg met een spuitzak op de bakplaat bekleed met bakpapier. Hoopjes ter grote van een walnoot. Je kan dit ook met een theelepel doen.
Zet in de oven gedurende ongeveer 20 min. Ze moeten goudbruin van leur zijn en ongeveer dubbel zo hoog als toen ze er in gingen.
Terwijl de soesjes afkoelen op een rooster maak je de anijsroom.
Klop de room samen met de gestampte muisjes flink stevig. Geen boter.
Als de soesjes helemaal zijn afgekoeld maak je met een scherp mesje een kruisje in de onderkant. 
Doe de anijsroom in een spuitzak met een fijn mondje en spuit de room in ieder soesje.
Het lekkerst zijn ze wanneer ze uit de koelkast komen en lekker fris en koud zijn.



Elke ging deze week voor het eerst zwemmen met papa. Helemaal alleen, zonder grote broer en in het grote zwembad. Op vakantie heeft ze al heel wat waterplezier beleefd maar dit was altijd in een buiten zwembad, plas of rivier. Nu was dan eindelijk de heugelijke dag aangebroken. 
Toen haar lampje aansprong, klokslag 6.30u stond ze in onze kamer. Ze was er helemaal klaar voor. Een zuurstok roze legging, een rood/wit gestreepte longsleeve over haal wolletje en over dit alles haar badpak. Fier als een pauw stond ze daar. "Zo papa, ik ben er helemaal klaar voor!" Om naar het zwembad te gaan moest ze van mij toch even een rokje en schoenen aan, maar niets kon haar ertoe bewegen haar badpak uit te doen, dat deed ze daar wel.
Nog leuk om te weten is dat ze terwijl papa boven zich aan het klaarmaken was, ze een handdoek voor zichzelf in ara tas deed en papa's tas van de kapstok haalde met behulp van een stoel en die ook voorzag van een handdoek. De verbazing op mijn mans gezicht was kostelijk!! Een dochter, dat is heel andere koek als een zoon. Zeker als het onze dochter betreft.

Fijne week,
Marilke Jorinde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten