Pagina's

zondag 11 augustus 2013

Mijlpaal en taart



Seppe vroeg zich al een tijdje af wanneer zijn tand uit zou vallen. Hij stond al een tijdje los, maar wiebelde nog niet zo heel erg. Zijn vriend J., is enkele maanden jonger en verloor op vakantie zijn tand. Dus nu werd het voor Seppe echt zaak dat ook hij zijn tand zou verliezen. 

Gisteren was, zeer onverwacht en ineens, het moment aangebroken. Met een beetje hulp van de punt van de commode, waar Seppe tegenaan stond te springen, wipte deze punt zijn tand eruit! Dit langverwachte moment zorgde voor tranen en veel bloed, zo los zat zijn tand nl. nog niet. 
Bekomen van de schrik en na het op de hoogte stellen van de oma's en opa's legden we zijn eerste "gat" vast op de foto.




Enkele weken gelden keerden we terug van drie heerlijke weken vakantie. Toen we onze tuin instapten was deze veranderd in een en al heerlijkheid. De frambozenstruik boog bijna tot de grond, overladen als hij was met frambozen. 2kg Plukten we samen af. Ruim 1kg verwerkten we tot jam. 1/2kg Werd tot taart gemaakt. Hij was zo lekker gelukt dat ik het recept graag met jullie wil delen. De rest snoepten we tussendoor op.

Het recept:
200g bloem
100g ijskoude boter
1 1/2  el suiker of agave siroop
2 of 3 el ijskoud water
250ml slagroom
250ml ricotta
33g custardpoeder
33g suiker of agave siroop
500g frambozen
25g boter
2 el agave siroop of suiker

Zeef de bloem boven een kom. Voeg de ijskoude boter toe in blokjes en meng dit met de mixer tot een kruimelig deeg. Voeg de suiker en het water toe en kneed het deeg tot een bal. Leg het deeg verpakt in plasticfolie ongeveer een half uur in de koelkast. 
Verwarm de oven voor tot 190 °C.
Rol het deeg dun uit en bekleed hiermee een ingevette vorm van ongeveer 24cm doorsnede. Leg op het deeg bakpapier en keramische korrels zodat het deeg bij het afbakken niet omhoog komt. Je kan ook bijv. bonen gebruiken. Bak net zolang tot het deeg goudbruin wordt. Het laatste stukje kan je ook zonder bakpapier en korrels bakken.
Maak ondertussen de custard klaar. Doe de room (hou een beetje apart om het custardpoeder en de suiker in te mengen) en de ricotta in een pannetje en breng aan de kook. Meng als de room en ricotta koken het custardmengsel erdoor onder voortdurend roeren. Na enkele min. pruttelen, mag de pan van het vuur. Roer de custard af en toe goed door.
Haal het deeg voor de bodem uit de oven en verwijder indien nog nodig het bakpapier en de korrels. Giet de custard over de bodem. Laat nu alles afkoelen.
Als alles lauwwarm is doe dan een deel van de frambozen ( de mooiste bewaar je om de taart mee af te maken) in een steelpannetje bij de gesmolten boter. Voeg het zoetmiddel toe en laat alles kort koken. De frambozen worden zacht en vallen wat uit elkaar.
Giet de frambozen over de taart en verdeel de hele frambozen over de taart. Laat alles afkoelen. 
De taart kan zowel lauwwarm als koud gegeten worden.

Eet smakelijk en tot snel!
Marilke Jorinde





1 opmerking:

  1. Hi Marilke,
    Yeeeyyy!!!! Gefeliciteerd met je nieuwe blog! Wat een geweldige foto van Seppe en die taart.... Zwijmel....
    liefs
    Janet

    BeantwoordenVerwijderen